Fakta & historie imperiets hovedstad London

London er centrum i den britiske verden. Som imperiets hovedstad har byen gennom århundreder været blandt de førende i Europa.

London er en kolossal metropol, der har noget at tilbyde besøgende med enhver smag – også bokstaveligt talt med de mange dejlige etniske restauranter, som internationale indbyggere driver.

HISTORISK OVERBLIK LONDON

Romerne invaderede England i 43, og da de skulle krydse Themsen opførte de en træbro tæt på dagens London Bridge. Broen blev hurtigt knudepunkt for trafik mellom syd og nord, og på den måde begyndte London udvikling.

Mange bygninger blev opført i den tidlige vækstperiode i byen. Forum blev anlagt ved dagens Leadenhall Market, og den første tempel på St.Pauls blev åbnet. Byen var koncentreret nord for Themsen på stedet, hvor dagens Monument er rejst.

Omkring 200 blev den romerske provins i England delt i to, hvor London blev hovedstad i den betydligste del, York i den anden.
Der blev bygget forsvarsmure, og administration af provinsen skiftede flere gange. I 400-tallet ophørte den romerske magt i området, og den angelsaksiske immigration startede. London, der delvist lå i ruiner, blev underlagt andre byer i et af de små nyoprettede kongeriger.

Omkring 600 blev den første katedral på St.Pauls bygget. Pavens udsendte skulle oprette et ærkebispesæde, men valgte i stedet Canterbury. London voksede dog alligevel, primært grundet byens gode beliggenhed ved Themsen, der betød øget handel og flere nye bydele. I 842 og 851 blev London angrebet af vikinger, og i 865 invaderede de England. I vinteren 871-872 tog vikingerne iphold i London, men udbygning af forsvarsværker og genetablering af de romerske mure holdt ellers fienden på afstand.

I 911 kom London under kontrol af de engelske konger, allerede i 920èrne var byen landets viktigste handelsby, og i 978 gjorde kongen London til hovedstad.
Vikingernes angreb tog til, og i 1013 måtte kongen glygte. Året efter havde de danske vikinger herredømmet over London og store deler af England. Efter års kampe om magten blev vikingen Knud konge af England.

Efter de første vikingekonger overgik tronen til en sakser, mens normanneren Vilhelm Erobreren mente, han var den rettmæssige konge. Efter Vilhelms sjr i Slaget ved Hastings blev han konge. London blomstrede kraftigt i de følgende år, bl.a. gennom de rettigheder byen fik til det omkringliggende land, men der blev også bygget meget. Tower of London mod øst og Windsor Castle længere mod vest blev opført til forsvar af byen. Administrativt blev London efter fransk forbillede fra 1191 udstyret med civil regering ledt af en borgmester. Et af initiativerne var at forhindre de hyppige brande ved at bygge brandmure i sten. Londons generelle politiske inflydelse steg betydligt i 1100-tallet, hvor det tidligere kun havde vært handelscentrum. Westminster Palace blev opført og med det blev den politiske magt i landet etablert.

I løbet af 1200-tallet kom mange munker til landet, og de opbyggede hurtigt formuer til opførsel af mange af de store kirkebyggerier, man kan se i dag. Londons internationale rolle startede også en udvikling. Industrierne i byen og den travle havn var begyndelsen.

Med huset Tudors start som regenter omkring 1500 oplevede London igen en byggebook, og specielt blev der bygget mange paladser. I 1588 forsøgte den spanske armada en invasion af England, men forsvaret var stærkt, og det medvirkede til mere stabile forhold, også i London, der voksede yderligere.

London var efterhånden en meget stor by, sa 1666 oprandt – året for Londons store brand. mange kvarterer fra det game London gik tabt, og byen måtte opbygges.

Med bl.a. sejren i slaget ved Trafalgar i 1805 blev England Europas førende magt. Byens areal blev markant udvidet og befolkningstallet steg fra 750.000 i 1720 til 2,7 millioner i 1851, hvor den industrielle revolution havde videreudviklet London og England særdeles hurtigt. Byen var en af de førende i verden som centrum i imperiet. Den fik bla.a. verdens første metro i 1860, og i 1901 havde byen 6,6 millioner indbyggere.

Gennem 1900-tallet oplevde London nedgangstider. Bombardementer under 2.Verdenskrig ødelagde store dele af byen, og imperiets dominans i verden blev svækket. Mange industriområder forfaldt, men fra slutningen af århundredet skete der en udvikling af byen, kulturelt og økonomisk, og det ser man tydligt i dagens London.

FAKTA OM LONDON OG ENGLAND

Officielt navn: United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
Indbyggere: 58 millioner
Areal: 244.880 km2
Største byer: London 7 millioner, Birmingham 1 million, Leeds 0,7 million, Glasgow 0,6 million
Hovedstad: London
Statsoverhoved: Dronnings Elisabeth ll
Religion: Kristne 72%, Muslimer 2,7%, Hinduer 1%, Sikher 0,6%, Jøder 0,5%
Sprog: Engelsk
Valuta: Pund (GBP), GBP 1=100 pence

London har mere end 30.000 forretninger og stormagasiner, såvel som et spirende ry i modeverdenen, så shoppere bliver ikke skuffede – de kan finde alt fra designertøj i Bond Street til travle markeder i Camden, Notting Hill eller Brick Lane.

Hovedstaden har også 400 musikscener, der spiller alt fra opera til Britpop og sportsfans vil også kunne få deres ønsker opfyldt når de er i byen.

Om sommeren finder verdens største klassiske musikfestival sted i Royal Albert Hall – the Proms.

London har genopfundet sig selv i det 21. århundrede i stor skala. Gå ikke glip af de fantastiske udsigter fra den hypermoderne British Airways London Eye, verdens mest besøgte moderne kunstmuseum, Tate Modern, eller den overvældende skala i British Museums Great Court.
Nye ting i år er blandt andet The Firepower Artillery Museum i Woolwich og The Museum in Docklands.

Valuta: Engelske pund. Enkelte områder har egen møntfod, men det engelske pund kan benyttes i hele landet.

Drikkepenge: På Hoteller og restauranter bliver der ofte lagt et servicebeløb på 10-12 procent på regningen, hvis det er tilfældet, er det ikke nødvendigt at give ekstra drikkepenge.
Desuden er det normalt at give taxichauffører 10 procent i drikkepenge.

Drikkevand London: Man kan sagtens drikke vandet fra hanen i Storbritannien

Elektricitet: 240 volts AC, 50Hz. Desuden skal man være opmærksom på, at tre-ben stik er standard

Tidszone : England følger GMT (Greenwich Mean Time). Hvis du kunne tænke dig at se det med dine egne øjne, holder Greenwich park i det sydlige London GMT tidslinien åben for inspektion hele dagen.
Om sommeren skruer de urene en time frem og om efteråret sætter de dem tilbage igen en time.

AVISER
The Times, Telegraph, Guardian og Daily Mail er blandt de vigtigste af Storbritanniens ca. 15 daglige aviser. Flere af dem har underholdningstillæg for London.
Ugemagasinet Time Out har de mest omfattende oversigter og er uovertruffen, når det gælder underholdnings- og kulturstof.

Nødkald: 999

Turistbureauer: Britain and London Visitor Centre (BLVC).
Adresse: 1 Lower Regent St, SW1.
Åbningstider: man 9.30–18.30, tirs–fre 9.00–18.30 og lør-søn 10.00–16.00. Juni–Sept: lør-søn 10.00–17.00.
Tel: +44 (0)20 8846 9000 (samtalecenter/kundeservice).

Bedste rejsetid: Englands vejr skifter dramatisk året rundt. Vintrene kan være bidende kolde og våde (fra minus 4 grader til 9 grader i gennemsnit).
Juni og juli er de bedste måneder at rejse til England i, fordi det er varmere og mere tørt (som regel mellem 12 og 21 grader), selvom det engelske vejr dog er svært at spå om.
Sydkysten har som regel det bedste vejr, da det har et mildere klima året rundt, mens de i nord har noget koldere forhold.
På trods af dette er temperaturforskellen mellem nord og syd aldrig mere end et par grader.
Da London er en storby, er det et godt sted at besøge året rundt. Der er naturligvis en del flere turister om sommeren, men priserne er cirka de samme hele året rundt.

Kultur og underholdning: Dette er Londons mest foretrukne ord. Der er klubkultur, cafékultur, musikkultur, gadekultur og en hver anden slags happening som den internationale “kulturgrib” kan ønske sig.
London er en 24-timers by, så den kan opleves på et hvilket som helst tidspunkt på dagen eller natten.
I det eventyrlige West-End finder du omkring 50 teatre, 20 biografer samt utallige restauranter og natklubber for hver en smag.
Covent Garden har et livligt miljø med dets forskellig gadeunderholdning, som ofte fortsætter til langt ude på natten.
Soho har mange barer, 24-timer kaffebarer og dets eget bordelkvarter, så hvis du har pengene til det, kan du gøre lige hvad du vil her.

LOKAL TRANSPORT
Du kan hyre en af de berømte London taxier fra enhver travl gade på et hvilket som helst tidspunkt på døgnet. Det er dyrt at køre med de sorte taxier og mini taxierne, men de sorte taxier er mere rummelige og pålidelige.
Prøv at undgå at blive fuppet til at hyre en af de små taxier uden bevilling, som du vil blive tilbudt på gaden (af indlysende årsager).
Telefonnumre til minitaxier kan fås på de fleste Hoteller og restauranter og der findes autoriserede taxiholdepladser på mange gader.

TAXA
En tur i en af Londons kendte sorte taxaer er et must. De er utroligt behagelige, med masser af plads til benene og indkøbsposerne, men de er dyre. Minitaxi er billigere konkurrenter, men du kan ikke preje dem på gaden.

ALTERNATIV TRANSPORT
London Transport har ikke brug for den større introduktion. Dobbeltdæk-busserne er effektive, ligesom deres mere moderne modpart.
Buspriserne er for nyligt blevet stedfæstet så du betaler enten £1 for enhver rejse der udgår fra centrum eller 70 pence fra de ydre områder.

Den hurtigste måde at komme rundt på er med “The Tube” – undergrundstoget. Hvis du skal rejse rundt mange gange, er det langt billigere at købe et “Travelcard”, som er gyldigt på busser, i undergrunden og i togene inden for de angivne zoner.

Du kan købe billetter, bykort og guider på alle undergrundsstationer. Prøv at undgå offentlig transport i myldretiden mellem 8.30 og 9.30 samt 17 til 19 på hverdage, med mindre det er absolut nødvendigt, da der er stoppet med mennesker på disse tidspunkter.

POST
Frimærker kan købes på postkontorer og i avis- og tobaksforretninger. Postkontorerne er normalt åbne mandag til fredag 9.00-17.30. Større postkontorer er åbne på lørdage 9.00–12.30.

APOTEKER
Der findes altid et apotek i området, som har åbent døgnet rundt. De har både håndkøbsmedicin og receptmedicin, så der er ikke behov for at hamstre. Ud over de egentlige apoteker har Boots the Chemist alt hvad du behøver apoteksmæssigt, og kæden Superdrug er også et godt valg. Begge kæder
Medicinsk omsorg eller tandlægehjælp hele døgnet.
Hvis du har brug for akut medicinsk omsorg eller tandlægehjælp, så ring til NHS Direct, tel. 0845 4647. Du kan her få gratis medicinsk rådgivning og information om, hvordan du finder det nærmeste hospital med akutmodtagelse hele døgnet.

TELEFON
Landekode: +44,
Områdenummer: 020